Matilda Gustavsson är Årets ljushuvud

Matilda Gustavsson är Årets ljushuvud

I dag publicerar Metro listan Årets ljushuvud – 50 personer som lärt oss något eller riktat strålkastaren mot en fråga under året som gått. Årets vinnare är Matilda Gustavsson, journalist på DN, för hennes granskning om den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault.

Motiveringen lyder: För att ha kastat ljus över maktstrukturer, kulturmoguler, och tystnadskulturer. För att ha ryckt upp dörrarna till en institution vars rum har varit barrikaderade alldeles för länge.

– Vi på Metro gillar att folkbilda och tillgängliggöra nyheter för väldigt många människor. Det är vi superstolta över, eftersom det är viktigt att så många som möjligt har koll på vad som händer i samhället och känner sig delaktiga i det. Därför vill vi lyfta och hedra andra som också gör det på ett bra och för oss inspirerande sätt. Vi vill uppmärksamma de som under året har belyst något och förhoppningsvis gjort oss alla lite klokare, säger Soraya Hashim, debattchef och initiativtagare.

På listan återfinns även personer som Greta Thunberg, Johan Szymanski, Cherrie och talmannen Andreas Norlén.

– Det känns så himla roligt att få använda vår plattform för att lyfta andra grymma folkbildare. Jag ser verkligen fram emot att se hur det här priset utvecklas till nästa år och nästa och nästa igen, säger Soraya Hashim.

Metro Media House är i dag ett av Sveriges största och mest innovativa mediehus, med Sveriges överlägset största dagstidning, livsstilsplattformen MetroMode, jobbsökarsajten MetroJobb och Studentkortet, med över en halv miljon aktiva studenter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *